Rólunk

A Zabola Firma Magyarország 
első teljes értékű fermentált salátákat, savanyúságokat és hüvelyes alapú szendvicskrémeket gyártó és
forgalmazó vállalkozása.

Elsődleges szempont volt
a maximális minőség biztosítása
mind az ízeket, texturát, összetevőket
és a megjelenést illetően is.

Alapítója Soós Viktória -mint sokan mások- öngyógyítási törekvésből fordult a teljes értékű növényi étrend és a fermentálás művészete felé.

Szerencsére hamar kiderült, hogy az olyan civilizációs betegségek, mint a hormonális zavarok, emésztőrendszeri problémák, sőt, bizonyos enyhe ételintoleranciák is gyógyíthatók, kiküszöbölhetők lehetnek a megfelelő étrenddel és életmóddal.

“A legcsodálatosabb az, hogyha elég finomat főzünk, nem lemondásnak fogjuk megélni ezt a folyamatot, hanem egy csúcsgasztronómiai élménynek. Ez segít minket az életmód fenntartásában, egészségünk megőrzésében. Hiszünk abban, hogy egy biztos pont tudunk lenni a rohanó hétköznapokban és segíthetjük a zöldségek, hüvelyesek mindennapos étrendbe való beépítését az irányítottan erjesztett, gourmet termékeinkkel. Egész évben.”

– Zabola Firma –

Dr. Hegyi Ferenc élelmiszermérnök, élelmiszertudományi doktor, fő kutatási területe és hobbija is egyben a fermentáció (tejsavas és alkoholos fermentáció egyaránt). Fontos számára az egészséges táplálkozás, melynek nélkülözhetetlen része a minőségi, természetes és szezonális alapanyagok fogyasztása, felhasználása.
Ez a szemlélet a Zabola Firma csapatának minden tagja között erős kohéziót alkot.

A tejsavas fermentáció egyik legnagyobb előnye, hogy természetes módon tudjuk tartósítani a szezonban megtermesztett élelmiszereinket, továbbá az így fermentált alapanyag emészthetősége is javul. Tehát ez egy olyan, természetes úton történő élelmiszer tartósítás, mely amellett, hogy pozitív élettani hatással bír, még finom is.

A Zabola Firma termékei a Berekfürdői Zöldség-, Gyümölcsfeldolgozó és Savanyító üzemben készülnek.

Az üzem korszerű technológiával felszerelt kisüzem, amely inkább manufaktúrának tekinthető; a magas szintű szaktudásra alapozott kézi munkafolymatok mennyisége is jelentős. A feldolgozó üzem és a közvetlen közelében elhelyezkedő kertészet között szimbiózis alakult ki, így biztosítva az alapanyagok frissességét és a fenntarthatóságot.


Könnyebb emészthetőség

A szendvicskrémeink, salátáink alapját biztosító hüvelyesek és a legtöbb savanyúságunk összetevője Lactobacillus starter kulturával irányítottan erjesztettek, garantálva a kisüzemi gyártási technológia biztonságosságát.
Fermentálás során ezek a jótékony baktériumok lebontják a növényekben és termésekben található, az emésztést és a tápanyagok felszívódását nehezítő anyagokat, illetve előemésztik számunkra a puffadást okozó oligoszacharidokat (összetett szénhidrátok, amelyeket nem vagyunk képesek megemészteni baktériumok segítsége nélkül). Így emésztésük könnyebbé válik, ami sok frusztráló és kínos pillanattól megkímélhet minket.
A fermentált zöldség alapú élelmiszerek kombinálják az alapanyagokban található rostok, vitaminok, antioxidánsok és a tejsavbaktériumok jótékony hatásait.
Anyagcseretermékeik segítségével (amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását) hosszabb ideig eltarthatóvá teszik ezen termékeket hozzáadott tartósítószerek és adalékanyagok nélkül.

Számos tartósítószerről és adalékanyagról bebizonyosodott a hosszútávú egészségromboló hatása, mégis rengetegen alkalmazzák őket. Károsíthatják a májat, asztmát és különböző allergiás reakciókat válthatnak ki, növelik a rákos megbetegedések kockázatát és támogatják a tumorok növekedését.
Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök rostjaikkal, vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal segítenek minket egészségünk megőrzésében.
Szervezetünk védekező mechanizmusát legkönnyebben táplálkozásunkon keresztül tudjuk segíteni, ezen belül úgy, ha élelmiszereinket természetes formájukban, tartósítószerek és adalékanyagok hozzáadása nélkül fogyasztjuk.

A teljes értékű növényi ételeknek fontos szerepe van
egészségünk megőrzésében és helyreállításában.
Emiatt fontos, hogy ne vonjunk ki belőlük alkotóelemeket, ne finomítsuk őket. Igyekszünk minden alapanyagot abban a formájában felhasználni,
ahogy a természettől adatott.

A finomított olajjal és cukorral rengeteg üres kalóriát viszünk be szervezetünkbe, mely könnyedén olyan civilizációs megbetegedésekhez vezethet, mint a cukorbetegség, elhízás és különböző emésztőrendszeri problémák. Ezzel szemben a rostok fogyasztásával csak nyerünk, hiszen stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a koleszterinszintet, teltségérzetet adnak. Hogy óvjuk az alapanyagainkban található élelmi rostokat és javítsuk a termékeink tápértékét, olaj helyett magvajat használunk és gyümölcsökkel édesítünk.

A Zabola Firma minden terméke állati eredetű összetevőktől mentes, laktózmentes, növényi rostokban és fehérjében gazdag természetes táplálék.